Museum verwerft foto’s

“Indrukwekkende fotoseries van Dolph Kessler vanaf 2020 in Het Scheepvaartmuseum”

Zie persbericht: Scheepvaartmuseum Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft twee series van fotograaf Dolph Kessler verworven; The Wave. Crossing the Atlantic en De Noordzee rond. Het gaat om respectievelijk 57 en 60 werken.
Voor The Wave maakte Dolph Kessler in 2006 en 2011 twee reizen over de Atlantische oceaan. Deze serie toont de zee in pure vorm: alle menselijke of dierlijke aanwezigheid is uit beeld gelaten. De Noordzee rond toont die menselijke activiteit juist wél. Voor dit project reisde Kessler langs de Noordzee om vast te leggen hoe de mens zee en kust probeert te beheersen, er zijn vrije tijd besteedt of er naar commercieel gewin zoekt. Beide series belichten aspecten van de manier waarop de mens zich tot de zee verhoudt. Een relatie die steeds aan verandering onderhevig is. Het Scheepvaartmuseum is met Kesslers series in staat die eeuwenoude verbintenis op nieuwe manieren te duiden.

The Wave, de vele gezichten van de oceaan

Op Dolph Kessler oefent de zee een ongekende aantrekkingskracht uit. De zee is een verlaten en wild element, oneindig en genadeloos. Ze boezemt ons zowel ontzag als angst in. De zee is overweldigend, een allesomvattende kracht en ongrijpbaar voor de nietige mens. The Wave is een portret van de zee, opgebouwd als een golf. Een kalme oceaan gaat langzaam over in een woeste storm. Daarna vlakt de storm af en worden de golven weer rustig. Op de foto’s van Kessler ervaart de kijker de zee op veilige afstand. Door haar in beeld te vangen, wordt de zee als het ware kortstondig getemd. The Wave wordt naar verwachting in 2020 tentoongesteld in het museum.

Filed under: Blog-nl