Dolph Kessler

Dolph Kessler (Amsterdam, 1950) is sinds 2005 documentair fotograaf. Hij studeerde stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en woont momenteel in Friesland.  Hij werkte als planner voor de provincie Friesland (1976-1982), zat in de gemeenteraad van  Leeuwarden (1982-1991) en organiseerde studiereizen (1995-2003). Van 2003 tot 2006 studeerde hij aan de Fotoacademie Amsterdam. Hij is nu  professioneel fotograaf en werkt vnl. in de documentaire traditie.

Hij publiceert regelmatig foto’s in tijdschriften en kranten. Naast fotograaf van de ‘condition humaine’ (de moderne mens in zijn sociale en culturele context), is hij als landschapsfotograaf  gefascineerd door de betekenis van, en de betekenisgeving aan, landschap en natuur.

Selectie van foto ‘s

(Klik om te vergroten)

Fotoboeken

Via zijn bedrijf Mauritsheech uitgevers publiceert Dolph Kessler fotoboeken. Dit zijn voornamelijk “limited editions” zoals RDM, de laatste dagen van een Rotterdams fabriek (2006); Tristan da Cunha (2007); South Atlantic Ocean (2008) en Remedios, a small Cuban town (2009). Daarnaast gaf hij veel fotoboeken in commissie uit, zoals de “Palingvissers en Palingrokers  (2007) en het boek Een leven lang kunst (2011).

Lange termijn projecten

De laatste 8 jaar werkte hij aan drie lange termijn projecten

  1. Eind 2009 verscheen het boek Art Fairs bij uitgeverij d’Jonge Hond. Het boek was een compilatie van door Kessler gedurende een periode van 3 jaar genomen foto’s op kwalitatief hoogstaande internationale kunstbeurzen. Met een selectie van deze foto’s won hij in 2009 de Zilveren Camera in de categorie  kunst, cultuur en entertainment. In 2013 publiceerde hij een tweede boek over kunstbeurzen, met als titel Art Fairs Reviseted.
  2. Het fotoboek Rond de Noordzee werd in 2012 gepubliceerd. Dolph Kessler fotografeerde gedurende 5 jaar de Noordzeekust van Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, de Shetlands, Schotland, Engeland en Belgiër. Hij toont aan dat voor enige tijd nu de noordkust van de zee van Europa kan niet worden beschouwd meer ongerepte en wordt meer en meer de speeltuin van de bewoners. Foto’s uit dit boek werden tentoongesteld op Fotofestival Naarden en Noorderlicht. Over deze dit boek schreef een criticus: “Dolph Kessler’s werk is opmerkelijk krachtig. Zonder te oordelen laat hij ons zien hoe mensen hun eigen realiteit scheppen. Niet zozeer als individuen maar als soort. De mensheid die het landschap naar zijn wil kneed en in zijn relatie tot de natuur naar controle streeft.” (Hans den Hartog Jager)
  3. Het fotoboek Lviv, city of paradoxes was zijn laatste project. Het boek werd door hem in 2014 uitgegeven..

Dolph Kessler is geïnspireerd door fotografen die werken in de traditie van de New Topographics:  o.a. de Amerikanen Stephen Shore, Joel Sternfield en Nicholas Nixon en de Europeanen Rob Hornstra, Mark Power en Simon Roberts..